zaterdag 19 mei 2012

Amsterdam als WybertjeVolgende week, op 23 mei, verschijnt mijn boek 1000 jaar Amsterdam over de ruimtelijke geschiedenis van deze bijzondere stad. Het is, al zeg ik het zelf, een prachtig boek om te kopen en om cadeau te doen. En het verschijnt meteen ook in een Engelse versie, A Millennium of Amsterdam.

Ik zal in deze blog regelmatig schrijven over dit boek, en er omheen, over wat erin staat en wat er niet in staat maar wel in had kunnen staan, en over het onuitputtelijke Amsterdam in het algemeen. Verwacht binnenkort bijvoorbeeld een eerste versie van het persbericht.

Maar eerst iets over de wonderlijke vorm van de stad op het omslag. De panoramatekening is gemaakt door G.J. van der Stok bij de opening van het Noordzeekanaal in 1876. Het kanaal snijdt staalblauw door het beeld, en ook de nieuwe IJpolders langs het kanaal zijn duidelijk te herkennen. Schepen en treintjes verlevendigen het landschap met de tekenen van het modernste transport.

Het grappigste onderdeel van deze prent is de stad Amsterdam. Daar is van alles mee mis. De bebouwing buiten de stadswal ontbreekt bijna helemaal, en het prille Vondelpark ook. De verdedigingswal lijkt wel de rand van een papieren taartbodem. De Hogesluis is geen trotse Amstelbrug maar een slap dammetje. Alle radiale straten, zoals de Leidsestraat en de Weesperstraat, zijn spoorloos. En het oudste deel van de stad is versimpeld tot de vorm van een ruit, een wybertje.

Toch is Amsterdam onmiddellijk herkenbaar. Kennelijk kun je flink wat nonchalance en fictie in de weergave van de stad stoppen zonder dat het de herkenning hindert. Dat stemt me vrolijk. In mijn eigen panorama van Amsterdam – want dat is het boek dat duizend jaar ontwikkeling in 368 pagina’s schetst – zal er ook wel eens een bocht verkeerd-om lopen, of een plein over het hoofd zijn gezien. Wie zich eraan stoort, krijg hierbij alvast excuses. Ik ben meer ge├»nteresseerd in het panoramische beeld dan in de details, en voor iedereen die dat ook is, is dit boek geschreven. Voor iedereen die plezier beleeft aan deze prent.

De details komen vanzelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten